Ontwerp zonder titel (54)
Auteur foto

Wat is dat? Houding en zitles

Vaak krijg ik de vraag: wat is dat dan, houding en zitles? Wat doe je dan?

Vaak krijg ik de vraag ‘maar wat is dat dan, houding en zitles? Wat doe je dan?’.

Dat is natuurlijk een hele goede vraag, veel mensen hebben nog het beeld dat als je niet goed kan paardrijden, dat je dán zitles neemt. Maar ik focus mij juist op ruiters die graag nóg fijner willen paardrijden en kijken of ze met een verfijndere houding en zit nóg beter kunnen communiceren.

En dan moet ik eerlijk zeggen, dat er nog een klein beetje taboe op rust, maar het wordt beter!

Tijdens een normale dressuurgerichte training, wordt er voornamelijk gefocust op het verbeteren van het paard door middel van het rijden van oefeningen. Tijdens een zitles richt ik mij vooral op:

  • Hoe absorbeer je de beweging van het paard en dan met name ín de oefeningen?
  • Hoe kan je vanuit die houding het paard uitnodigen nóg losser te bewegen?
  • Wat moet je precies doen in je lichaam bij het geven van de hulpen en compenseert de ruiter onbewust? (En ja, dat doet elke ruiter.. bewustzijn is de helft)

 

Als ik ruiters train in houding en zit dan gebruik ik verschillende tools. Het uitgangspunt is natuurlijk het verfijnen van de houding tijdens het rijden & bewustwording van je eigen beweegpatroon, maar als 0-meting gebruik ik de balanskruk. Soms is het aanpassen van het beweegpatroon voor de ruiter erg lastig tijdens het rijden, dan gebruiken we een voltigepaard waardoor de ruiter enkel hoeft te focussen op zijn eigen houding en zit.

Soms trainen we naast het paard op de grond, voor stabiliteitstraining en eventuele asymmetrie aan te pakken. Of om de beweging eens te maken zonder paard.

Kortom.. de invulling is voor iedere ruiter anders, het uitgangspunt is voor iedereen gelijk. Of je nu recreatie ruiter of Grand Prix ruiter bent, goed rijden begint bij goed op je paard zitten!

Facebook
Twitter
LinkedIn