13055832_10207879164570150_2769076925221822150_o
Auteur foto

Nederlandse voltigeurs bereiden zich op CVI voor op WK en EK

Artikel © GymPOWER.nl | Tekst, interviews en beelden © Casper Beijn. Lees het volledige artikel hier.

ERMELO – Bij de hippische sport Paardvoltige (Vaulting) komt het ‘turnen op een paard met bogen’ letterlijk tot leven. Het bekende flanken, scharen en de ‘Thomas Flair’ wordt hier in combinatie met andere acrobatische en gymnastische elementen ook tot kunst verheven maar dan in een choreografie die uitgevoerd wordt op een echt, galopperend paard. De op en top gymnastische sport, vallend onder de sportbond KNHS, aangesloten bij de FEI (Fédération Equestre Internationale) is nog niet Olympisch en in Nederland relatief klein, maar één met veel talent dat het internationaal prima doet.

 

Nienke de Wolff, de nieuwe voorzitter van het KNHS voltigeforum, probeert volgens de laatste sportinzichten vanuit de breedtesport doorstroom van talenten mogelijk te maken en wil de paardvoltigesport verder promoten: “Ik vind het belangrijk dat er een goede harmonie is binnen de voltigesport, een goede samenwerking en vanuit daar alle kennis en kunde te bundelen om zo de voltigesport in Nederland te laten groeien. Om dit te kunnen bereiken, hebben we een goede samenwerking nodig: zowel onderling als met de KNHS Voltigevereniging, met de werkorganisatie, alle andere disciplines en alle andere betrokken partijen. Een belangrijk speerpunt is dat er voldoende goed opgeleide trainers en juryleden zijn en er meer locaties komen waar voltige aangeboden wordt. Uiteraard is het ook mijn taak als voorzitter om de geluiden vanuit het veld op te pikken en om te zetten in zichtbare resultaten.”

Daarom was De Wolff ook aanwezig bij het eerste GymPOWER Coachcongres op het IAG 2016 in ‘s-Hertogenbosch, waar coaches van diverse gymnastische sporten en vijf sportbonden vertegenwoordigd waren en ze verbanden kon ervaren met onder andere turnen, acrobatiek, fitness en de goede verhouding tussen sporter-ouder-coach in een Veiliger Sportklimaat, toegelicht door van Hikmet Weeling van de NOC*NSF. Meer informatie hierover staat in de GymPOWER.nl Magazine nr 3 van 2016.

Wie meer wil weten van de paardvoltigesport is van 3 t/m 5 juni a.s. welkom bij het Nationaal Voltige Weekend in het KNHS-centrum in Ermelo. Meer informatie is te vinden op de website van de KNHS.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn